Bekerfinale naar Bemmel

In de halve finale van de Carla de Liefde Trofee, de Nationale Beker. moest het team van Lekdetec.nl thuis aantreden tegen landskampioen Solar Systemen Grasshoppers in de wetenschap dat de winnaar tevens de bekerfinale zou mogen organiseren.

Vanaf het begin gaven de teams elkaar zeer weinig toe. Het tempo lag hoog, de verdedigingen stonden op scherp en de aanvallers wisten de baskets desondanks vaak te vinden. Grasshoppers mocht vaker aantreden aan de vrije worplijn omdat de drives van hun speelsters in de ogen van de scheidsrechters vaker onreglementair werden afgestopt. In de laatste minuut van het eerste kwart liepen de gasten van 18-20 ineens naar 18-25 en was er een klein gaatje.

In de tweede periode bleef het verschil eigenlijk in stand. Grasshoppers speelde in deze fase iets gevarieerder in de aanval en Lekdetec.nl was afhankelijk van het afmaken van Richelle van der Keijl of creatieve ingevingen van Cornelia Fondren. Het aanvankelijke ontzag van de thuisploeg voor de gasten werd langzaam minder en Lekdetec.nl sloop iets dichterbij. Toch bleef het team uit Katwijk aan de goede kant van de score bij rust: 35-40.

Ingrid van der Plas speelde een sterke pot en zorgde direct na rust voor een comfortabele voorsprong voor haar team bij 41- 50 halverwege het derde kwart. Maar de omschakeling naar een zoneverdediging bij Lekdetec.nl leverde veel problemen op voor de Kattikers. Het Bemmelse team verkleinde het gat, luid aangemoedigd door het publiek, tot 4 punten na 30 minuten (53- 57).

Lekdetec.nl trok alles uit de kast en de Schaapskooi werd de heksenketel waar gasten zo’n hekel aan hebben. Cornelia Fondren bleek steeds moeilijker af te stoppen voor Grasshoppers en mocht vaak aanleggen vanaf de vrije worplijn. De gasten schoten zeer veel maar met weinig succes, de verdediging van Lekdetec.nl hield goed stand. Yvke Hoek en Deborah Vos moesten met 5 fouten naar de kant en het werd een gevecht op het scherpst van de snede. Lekdetec.nl nam halverwege de periode de leiding en dat bleek mentaal zwaar door te werken. Bij de stand 69-68 en met nog 4 seconden te spelen, dwong Yordi Kathmann Ingrid van der Plas naar haar rechterhand te gaan waardoor de Katwijkse speelster het schot mistte. De cruciale rebound was voor Lisanne de Jonge die vervolgens vrije worpen mocht gaan nemen waarvan ze de laatste bewust mistte. Daarmee werd 69-68 ook de eindstand en plaatste Lekdetec.nl zich voor de bekerfinale!

Een prachtige overwinning die tot stand kwam door een sterke teamprestatie. Cornelia Fondren was de absolute uitblinker maar speelsters als Katoo Koenen, Anne van Vlijmen en Julia Jorritsma leverde ook een belangrijke bijdrage. Cornelia en Lisanne hadden beiden een double double waar Cornelia ook nog eens 8 assists aan toe voegde. Een geweldige prestatie en de vierde zege op rij!